Despre frumos.

Există subiecte despre care tot scrii, de care te saturi, începi să te repeți, dar nu poți renunța la ele. Scrii, devin tot mai nepopulare, apar tot mai mulți critici, apoi îți dai seama că dacă printezi pe foi A4 postările tale și le dai oamenilor la care vrei să ajungă, asta tot nu înseamnă mare lucru.

Există lucruri care înflăcărează oamenii, îi trezește, dar în același timp îi fac să devină iraționali, visători, altruiști și atunci îți dai seama cu adevărat sensul expresiei a lupta cu morile de vânt. Am evitat cu multă hotărâre aceste lucruri și am fost sarcastică cu cei care umblă după idealuri, dar mai ales care cred că sunt tot mai aproape de ele. Există lucruri și procese unde-ți simți în toată plenitudinea neputința. Am ajuns și eu acolo.

***

Eu vreau un oraș frumos. Dar eu nu știam de ce vreau un oraș frumos. Acum știu de ce. Pentru că un oraș frumos, este expresia unor oameni frumoși.  Pentru că oamenii frumoși nu pot trăi în orașe urâte. Pentru că oamenii care au un set de valori, încearcă să le imprime oriunde în jurul lor. Și unde ar fi cel mai potrivit dacă nu în clădiri, monumente și orașe?

Fiecare clădire, fiecare colț, fiecare stradă, fiecare perete, transmite un mesaj. Ar trebui să transmită un mesaj. Așa cum bucățica de perete al unui hotel rămasă după cel de-al doilea Război Mondial, este împachetată în sticlă la Sony Center în Berlin. Acolo este imprimat adevărul istoric.

***

Nu mai țin minte în care din romanele adolescenței mele, un personaj se uita cu grijă la apariția tiparului: spunând aceasta o va ucide pe aceea. „Aceea” fiind arhitectura. Pentru că oamenii imprimau mesaje și valori în clădiri și monumente. (s-ar putea să fie la Hugo)

***

Nu îmi dădeam seama de ce când merg pe stradă, împrejurimile îmi trezesc această stare de jenă pentru alți oameni. Nu furie, ci jenă. Acum înțeleg. Acolo sunt imprimate valorile lor, în hotelurile de șase etaje de pe strada Șciusev se vede scara valorilor acelor oameni: unde este arta și estetica și unde este carierismul (nu bogăția, dar carierismul).

Fiecare colț din acest oraș, intersecție, arată logica și gândirea întortocheată a unor oameni;  confuzia lor, lipsa de legături și lipsa de coerență, dar mai trist, lipsa necesității unei clarități și schimbări. Toți se simt confortabil. Suburbiile, unde nu există nicio restricție în exprimarea imaginației proprietarilor, sunt destul de interesante. Acolo sunt valorile.

***

Și nu e sărăcia de vină. Că tot în India și Nepal ne ducem să căutăm acea armonie dintre oameni, arhitectură și natură. În sate mici și sărace din the Darkness-ul din White Tiger.

***

Neputința mea vine mai ales din faptul că nu pot oferi sau căuta soluții. Și nu știu dacă vreau să pot.

***

Pentru că nu am talent la scris, o să pun citate din cărțile celor care au talent.

“Because the beauty of the human body is that it hasn’t a single muscle which doesn’t serve its purpose; that there’s not a line wasted; that every detail of it fits one idea, the idea of a man and the life of a man.  Will you tell me why, when it comes to a building, you don’t want it to look as if it had any sense or purpose, you want to choke it with trimmings, you want to sacrifice its purpose to its envelope – not knowing why you even want that envelope?”

“A building has integrity just like a man. And just as seldom. ”

Aynd Rand – The Fountainhead

***

Acest text ar putea reda o profundă tristețe, dar nu este totul chiar atât de rău. În fiecare zi de aproape doi ani, eu merg pe strada Șciusev, de la intersecția Armenească până la Iorga, pe această porțiune nu este nicio gheretă, iar cel puțin două monumente istorice au fost renovate decent.

Până una-alta, există această campanie în care cerem un Chișinău fără gherete. Este făcută de oameni care au un simț al frumosului și care cred că ceva poate fi schimbat. Spre bine. De oameni care poate nu pot crea frumosul, dar care îl pot aprecia. Eu am o presimțire bună. Apăsați aici.

P.S. Text scris din suflet, incoerent, neredactat și fără niciun sarcasm și cinism. O raritate.

Lasă un comentariu