Votăm, nu parazităm!

Eu ţin minte când eram în rând la arhivă şi o doamnă venise cu o faţă pierdută şi zise:

–          Ia hochu rumynskoe grajdanstvo, 4to mne nado delati!

Ani de-a rândul m-am uitat cum reprezentanţi bravi ai moldovenismului luau cetăţenia română, dar eu stăteam în rânduri la viză.

***

Am certificat de naştere românesc şi nu o să fiu ipocrită să povestesc că e pentru a restabili adevărul istoric. Identitatea e în minte şi în inimă; în ce asculţi, ce citeşti, cum pielea se face de găină când asculţi pe Enescu sau pe Porumbescu, în sentimentul că eşti acasă, chiar şi peste graniţă şi bucuria când vreun român mai ia un premiu la Cannes. O să îmi fac paşaport românesc pentru a putea călători liber în lume.

***

Orice paşaport înseamnă drepturi şi obligaţii. Votul este iraţional, aşa că nu merită aici de început istoria de ce votăm, cum votăm, cum alegem şi ce facem după asta. Iar în majoritatea statelor oamenii sunt nemulţumiţi de politicienii lor şi de obicei nu au pentru cine vota,

***

Moldovenii sunt un fel de paraziţi. Şi eu tot, sper, din ianuarie. O ţară întreagă trebuie să lucreze pentru integrare în UE, nu doar o guvernare. Paradoxal e că mulţi din cei care lucrează pentru liberalizarea regimului nostru de viză au paşaport românesc.

***

Românii ştiu că noi vrem paşaport doar pentru a călători liber în Europa. Ba mai mult, englezii ştiu asta. Dacă nu ne pasă, haideţi măcar să ne prefacem că ne pasă. Inima mi se bucură când văd asemenea fotografii. N-aveţi pentru cine vota? Profanaţi buletinul, dar să arătăm bine la rata de participare. Mulţumesc!

Aici vedeţi unde şi cum se votează.

Foto de la Dumitru Ciorici

***

Prima mea postare super populară s-a datorat dramei vizei româneşti (aici), apoi am scris de ce sunt un român bun (aici), iar în Dilema Veche am publicat un articol despre cum devii român (aici).

***

*Puteţi asculta fie Luna Amară, fie Enescu. Sincer, niciodată, dar niciodată, nu ziceţi că aveţi paşaport românesc pentru a restabili adevărul istoric, e jenant.