Poveşti cu eroi

Pe site-urile de ştiri, după ce vezi numeroase titluri despre tot felul de potlogari, mai jos dai de ştirile sociale, unde printre crime între concubini şi cumătri, foarte rar este şi o ştire pozitivă, de genul oamenilor care au fost salvaţi de la incedii, înec şi alte drame.

Ne plac filmele cu eroi, deşi poate nu chiar, însă asta se arăta la televizor înainte de torentele ilegale. Ni se părea că fiecare american de mititel vrea să devină pompier, poliţist sau salvator. Credeam că munca l-a creat pe om, şi că munca îl înnobilează pe om.

Azi am citi că două fete din Bălţi au fost salvate de la înec. Cine le-a salvat? Nu se ştie. De ce ar trebui să ştim dacă ei pur şi simplu şi-au făcut meseria? Mii de oameni îşi fac meseria scriind rapoarte pentru mii de euro, nimeni însă nu îi face eroi! Dar pompierii sunt eroi, pentru că alte două fete de 15 ani au murit la Ştefan-Vodă. Şi atunci n-ar merita cei de la Bălţi măcar să li se scrie numele?

Câteva zile în urmă am mai citit despre un alt erou, de astă-dată era scris numele, ba chiar l-au arătat şi la tv pe Alexei Tucan. Pompierul a salvat în afara orelor de muncă o fetiţă. Alexei vorbeşte despre cum asta este meseria lui. Doar Prime l-a numit erou. Însă nici asta nu e de-ajuns.

Ţinem pe copertele revistelor oameni dubioşi de la amante până la bandiţi, de la oportunişti până la ucigaşi; oameni ai căror meseria e de a face viaţa altor oameni mai rea. Ăştia sunt eroii noştri. (Evident, cu mici excepţii.) Umplem site-urile de ştiri cu numele lor, încât nu mergem mai jos să citim numele eroilor adevăraţi, dacă astea sunt scrise.

Tabloidele occidentale oricât nu ar fi ele de galbene, reuşesc printre istoriile despre concubini, violuri şi sâni goi, să creeze şi astfel de eroi. Pentru că asta face oamenii să îşi amintească că ei trăiesc într-o comunitate, şi nu vedetele (tipice moldoveneşti) şi politicienii cu istorii suspecte.

 

Lasă un comentariu