Erori de gândire

Să ajungi de la București la Chișinău, fie cumperi bilet de la casă cu 154 de roni, fie de pe peron cu 100 de roni. Eu aveam fix 400 de lei moldovenești și niciun fel de alt cash. Situația perfectă de a ajuta și eu cu ce pot la cumpărarea unui nou dinte de aur pentru însoțitorul de vagon. De la mine mai puțin, de la Dumnezeu mai mult.

Cu naivitate, mă gândeam cum se ajunge pe peron, doar trebuie bilet pentru asta, dar dacă și ajung, cum să recunosc însoțitorul ăla, cum mă apropii, cum îi dau banii? Dar dacă mă prinde cineva? Eu am prea multe emoții când e vorba de a comite ilegalități tolerate. Am cumpărat bilet de la casă, chiar dacă s-a urlat la mine pentru că plătesc cu cardul. Ah, acești nesuferiți est-europeni.

***

–          Îți închipui, fetele astea au cumpărat bilet de la casă!

Vorbeau între ei însoțitorii.

Unul din ei intră în vorbă cu noi. Lăsăm cărțile deoparte și vorbim despre dragoste, viață, țară și succes. Discuții care uneori sunt mult mai interesante decât cele despre un articol din New Yorker.

Însoțitorul de vagon ne zice:

–          Într-o zi, o domnișoară, așa educată ca voi, îmi zice:  „da nu vi-i rușine să faceți asemenea ilegalități, care prejudiciază sistemul? ” Da eu i-am zis: „acolo, sus, la guvernare se fură milioane, dar tu mie aici îmi zici de câteva sute de lei. ” Și fata o tăcut. Da și, nu-i drept?

–          Îi drept, zic eu.

***

Tatăl mitocanului cu Porsche zice că nu își va pedepsi copilul pentru că „nici procurorul care a împușcat un om nu a fost pedepsit”.

–          Da și, nu-i drept?

–          Îi drept.

***

„Eu tot”. Eu tot pot să fac asta. De asta că toți fac asta. De aceea nu este o anomalie. La urma urmei, normalitatea e o convenție schimbătoare. Cine a început primul? Cine este mai vinovat? Cel cu sute de lei sau cel cu milioanele? Dar mai ales cine să îi judece? Eminescu, probabil.

***

Fostul Ministru al Tineretului și Sportului din România a fost condamnat la cinci ani de închisoare.

Adrian Năstase va sta patru ani în închisoare.

Iar lucrurile astea se întâmplă în Estul Europei.

Există așa liste. Și așa liste.

În Moldova așa liste nu sunt. Încă. În Moldova oficialii ajung să își petreacă forțat vacanțele în țară, în timp ce copiii lor văd lumea. Pe banii noștri.

***

–          Atâta ați învățat, fetelor și veniți acasă? Da de ce? Nu v-o primit nimeni?

–          Nu, am luat bursă să venim să punem umărul acasă. Într-un an cred că îmi răscumpăr obligațiile morale.

–          Aici nu aveți ce căuta decât dacă sunteți membri de partid. Țara asta se duce la fund, ascultați la mine.

Acele momente când însoțitorii de vagon zic lucrurile mai bine decât oamenii cu phd-uri.

***

Există oameni care se plâng când oamenii se plâng. Pentru că lucrurile se schimbă în bine, zic ei. „Ceva-ceva, da se face”. Iată că Ucraina a arătat că, așa, cu ceva-ceva departe nu ajungi.

***

– Еще раз говорю, не поеду.

     – Объясни, почему?

     –  Тут нечего объяснять… Мой язык, мой  народ, моя безумная страна… Представь себе, я люблю даже милиционеров.

     – Любовь  – это  свобода.  Пока открыты двери – все нормально.  Но если двери заперты снаружи – это тюрьма…

     – Но ведь сейчас отпускают.

     – И я хочу этим воспользоваться. Мне надоело. Надоело стоять в очередях за  всякой  дрянью.  Надоело  ходить  в  рваных  чулках.  Надоело радоваться говяжьим сарделькам… Что тебя удерживает? Эрмитаж, Нева, березы?

     – Березы меня совершенно не волнуют.

     – Так что же?

     – Язык. На чужом языке  мы теряем восемьдесят процентов своей личности. Мы  утрачиваем  способность  шутить, иронизировать. Одно  это  меня  в  ужас приводит.

(Заповедник, Сергей Довлатов, Июнь 1983 года, Нью-Йорк)

***

Și cântecel, așa, mai vesel:

Lasă un comentariu