Un primar bun — 6

Hazel MCCallion
 
Hazel MCCallion

După ce am citit și scris despre cinci primari, a apărut un fel frustrare. Erau primari de tot felul, din orașe bogate sau sărace, din Vestul sau Estul Europei, din orașe mici sau mari. Ei erau primari buni, care lucrau pentru oraș, nu pentru partid, colegi de partid sau idei stelare. De două săptămâni, eu nu mai folosesc transport public, în general transport, însă nu pot zice că dragostea mea pentru Chișinău a devenit mai mare. Centrul istoric al Chișinăului este un ghetto pentru pietoni, este plin de case pustii și geamuri sparte, pe-alocuri este iluminat, descoperi cum Café Café cu nerușinare ia jumătate de trotuar și cum au fost ciopârțite casele de odinioară. Însă despre asta un text aparte, cu fotografii.

Și am vrut să nu mai scriu despre primari. Însă atâția oameni drăguți îmi trimit link-uri, oameni necunoscuți transmit email-uri, încât am zis, măcar o dată, să mă țin de cuvânt.

***

De 8 martie, femeile se felicită și vorbesc despre ceea ce ar putea fi, dar nu sunt. Cu această ocazie, să vorbim despre Hazel McCallion.

Hazel are 93 de ani și este primar de 36 de ani. Mississauga are o populație de 713,443 și este undeva pe lângă Toronto. De ce este cunoscut orașul? Din cauza primarului. Mississauga, creat în 1974 din câteva comunități, aproape rurale, nu prea are monumente istorice, însă o are pe  Hazel McCallion. Așa zice opinia publică. Orașul mai este cunoscut pentru faptul că nu are datorii. Din 1978 orașul nu a mai împrumutat bani. Mai este și un bun exemplu de servicii de calitate, în condiții de taxe locale mici. Mai este și o istorie de success în atragerea investitorilor. Nemții i-au dat lui Hazel chiar și un ordin pentru faptul că a adus companii germane în Canada. I se mai spune Hurricane Hazel.

În 1991, este primul primar al unui oraș mare din Canada care a prezentat bugetul rezidenților pentru comentarii și examinare.

Primarul spune că orașul nu are datorii din cauza unui management fiscal anticipativ. Cu alte cuvinte, orașul este condus ca un business: “planificam cheltuielile și economisim pentru lucrurile neașteptate. Ceea ce este incredibil pentru dezvoltarea orașului Mississauga este că aduce o calitate superioară vieții rezidenților prin servicii foarte bune la un preț rezonabil”, explică primarul.

Hazel McCallion este convinsă că politicile ei fiscale ar putea fi adoptate de alte orașe în Canada și în alte părți, însă este necesar un efort comun al aleșilor și funcționarilor. Niciun consiliu local nu o poate face de sine-stătător.

Mississauga a atras cu success investitori din America de Nord și Europa. Economia orașului e susținută de servicii financiare, bio-medicale, tehnologie informațională, aerospațială și altele.

În timpul celor 11 mandate ale lui McCallion, dintr-un mic sector, Mississauga a devenit al șaselea cel mai mare oraș din Canada.

Hazel se trezește în fiecare dimineață la ora 5. Face exerciții. Mănâncă cereale, în timp ce citește rapoarte aduse acasă. Întâlnirile de lucru încep la 7 am și se termină la miezul nopții. Citește zilnic zeci de emailuri trimise de rezidenți. Staff-ul de obicei răspunde la ele, ea însă citește fiecare scrisoare. Cele mai bune idei îi vin atunci când spală vasele sau face grădinărit. Mereu are un carnețel pentru a-și nota ideile ce îi vin. McCallion nu se consideră unică, chiar dacă își amintește rezoluții ale consiliului de 20 de ani în urmă, a călătorit singură în toată lumea și controlează un buget de 850 de milioane de dolari.

Hazel spune că are atâtea lucruri de făcut, însă este prea ocupată cu funcția ei de primar. Acum, la 93 de ani, dacă tot nu mai candidează, are de examinat o listă întreagă de oferte de a fi în tot felul de board-uri și organizații. Când i-a fost sugerat să mai facă o pauză, să scrie o carte, McCallion a zis că a fost scrisă deja, de altcineva, însă trebuie să o citească și să editeze două capitole.

Chiar dacă a transformat o adunătură de localități în al șaselea cel mai mare oraș din Canada, Hazel vede defectele orașului. Infrastructura deja se învechește,  sunt necesare noi servicii la prețuri rezonabile și trebuie de făcut mișcarea în oraș mai lejeră. În atâția ani, au mai fost și câteva scandaluri, în urma cărora trebuia să își dea demisia, însă oricum la ultimele alegeri a luat 91% din voturi. A declarat mereu declarat că ea cheltuie banii plătitorilor de taxe, la fel cum i-ar cheltui pe-ai ei.

Se mai zice că este un fel de anti-intelectual, care nu a putut înțelege diversitatea până la capăt. Nici prea creativă nu era, McCallion zicea despre sine că nu are nici pic de artist în ea, însă a reușit să construiască monumente și parcuri. A fost cel mai plătit primar din Canada și cred că rezidenții orașului erau de-acord cu salariul ei.

Hazel a avut și soț, fotograf, care însă a murit în 1997.

sot

S-ar putea această postare să fie mai mult despre 8 martie decât despre primari, la urma urmei mă cap depășește să explic managementul fiscal al unui oraș. Deocamdată.

P.S. Ah, da, a fost și jucător de hockey. Canadiancă e totuși.

* Și video adorabil cu Hazel.

Surse:

http://books.google.md/books?id=2zXCcOcNgbAC&pg=PP2&lpg=PP2&dq=Her+Worship:+Hazel+McCallion+and+the+Development+of+Mississauga&source=bl&ots=hOht8NlzsO&sig=yKjfKvqWA6w_w4pTHbuX_jKLQx8&hl=en&sa=X&ei=XCsfU6WYM6v-ygP9iYKgBw&ved=0CE4Q6AEwBA#v=onepage&q=Her%20Worship%3A%20Hazel%20McCallion%20and%20the%20Development%20of%20Mississauga&f=false

http://www.bydewey.com/hazelmccallion.html

http://www.thestar.com/news/gta/2011/02/12/hazel_mccallion_oversaw_mississaugas_transformation_from_rural_to_urban.html#

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1754-7121.2009.00096.x/pdf

http://www.worldmayor.com/results05/interview_mccallion.html

http://www.thestar.com/news/city_hall/2014/02/14/at_93_dynamic_hazel_mccallion_is_one_in_a_million.html

http://www.torontosun.com/2014/02/08/mississaugas-people-will-be-her-lasting-legacy-hazel-mccallion

Lasă un comentariu