Mulțumim!

Fotografie-simbol. Sursa: http://posmotrel.eu/2009/04/moldova-brand/
 
Fotografie-simbol. Sursa: http://posmotrel.eu/2009/04/moldova-brand/

Sicilia este frumoasă. Foarte frumoasă. Însă nu este extraordinară. Probabil Coasta de Azur este excepțională. Sicilia încă nu este.

Are de toate: istorie (au fost și fenicieni, și greci, și romani, și bizantini, și arabi și mulți alții) pe care au reușit să o păstreze; mâncare atât de gustoasă, încât faci din ea un cult (în pofida sfaturilor lui Ostap Bender); vin foarte bun; mare (albastru deschis, plaje curate, stânci); munți; vulcani; vulcanul Etna. Ei chiar le au pe toate. Și totuși ceva nu le ajunge.

***

–          Unde este mafia voastră? E ca în filme? Stai în restaurant și bang-bang toată lumea e ucisă?

–          Nu, astăzi mafia e altfel. Face totul mult mai subtil. Vezi acest drum, nimănui nu trebuie. A fost construit din bani publici. De companii deținute de mafioți. Astăzi, mafia fură banii publici.

–          Păi asta fac politicienii. Ah, asta e noua mafie.

Dialog pe care l-am avut cu un sicilian.

***

Lipsa de organizare și corupția se vede în plajele în delăsare, în drumuri care pe-alocuri sunt ca cele moldovenești, se vede în lipsa de viziune despre cum trebuie să arate insula, în lipsa de strategie despre cum trebuie viața oamenilor să fie mai bună. Toate astea se văd în șapte zile de road trip prin toată insula.

***

–          Americanii dau bani pentru a democratiza țara, pentru a scăpa de corupție. Vlada, la noi timp de 20 de ani, fiecare guvernare e construită pe corupție. Numai că nouă nimeni nu ne dă bani pentru a lupta cu asta. Nimeni nici măcar nu discută despre faptul că trebuie de schimbat ceva. Voi sunteți într-o poziție mai bună ca noi.

Dialog pe care l-am avut cu un alt sicilian.

***

Noi încă mai avem șanse. Mai ales pentru să suntem mici. Mai ales pentru că suntem unicii. Ieri – azi sunt zile în care n-ar strica să fim fericiți. Două zile în care să ne bucurăm sincer pentru faptul că atâtea familii se vor putea vedea mai des, pentru că atâția oameni pot să viseze, apoi să realizeze călătorii îndepărtate, pentru faptul că suntem liberi.

***

Începând cu 30 aprilie, cu toată depășirea euforiei, o luăm de la capăt. Pentru că trebuie. Nu pentru că suntem snobi, cinici și rău-voitori. Pentru că nu poți să fii european când judecători raider sunt achitați (chiar în aceste zile de mare triumf), pentru că nu putem uita aeroportul concesionat, pentru că se fac mult mai puține decât s-ar putea, pentru că există atâția oameni buni și deștepți în Guvern, care trebuie lăsați să lucreze în liniște, profesionist și fără de politică.

***

Astăzi, așteptările sunt mult mai mari. Nu numai în Moldova, peste tot în lume. Pentru că nu mai credem în: „de la noi mai puțin, de la Dumnezeu mai mult” sau în „ei, deamu cum este”.

Sper masa critică (orice formă nu ar avea ea) să nu devină confortabilă și nimeni să nu ne șantajeze emoțional în preajma alegerilor: dacă nu noi, atunci alții. Pentru că suntem deja liberi și ne descurcăm ușor cu limita de 90 de zile.

***

Cântecel: https://www.youtube.com/watch?v=ll4fBm1apsA

 

Lasă un comentariu