Ospitalitate. Tradiție. Mister.

Fotografie-simbol
 
Fotografie-simbol

108 de țări ale lumii au nevoie de invitație pentru a obține viză pentru a intra în Republica Moldova cu invitație. 129 de țări au nevoie de viză în Republica Moldova.

Să obții viză pentru Republica Moldova trebuie să ai un cunoscut moldovean, iar cunoscutul moldovean trebuie să aibă cunoscuți la Biroul pentru Migrație și Azil. (Aici puteți vedea de ce este imposibil să vină ne-europeni în Moldova)

Dacă suni, cu cele mai bune și sincere intenții, la BMA, nimeni nu o să îți răspundă. Așa stau lucrurile.

Dacă îți răspund, apar cele mai bizare condiții pentru a-ți elibera o viză. Fie cer documente în limba română sau rusă, fie toate documentele posibile care ai putea să le ai (pot să desfășor două cazuri cu cetățeni aproape disperați care mă întrebau ce cunoscuți am la BMA, însă și-așa putem să ne imaginăm).

Biroul de Migrație și Azil însă a fost foarte receptiv în a zice că patru cetățeni ai Israelului trebuie expulzați.

***

Opinia publică de la noi se trezește euforică și isterică doar când e vorba de națiune, identitate sau orientare sexuală. În orice stat normal, cetățenii s-ar gândi și la protecția străinilor care vin în țara lor. Cetățeni străini buni, care învață limba de stat, cetățeni care promovează țara lor gazdă, cetățeni care cheltuie (orice țară a lumii vrea oaspeți care să cheltuie bani). Ospitalitate. Tradiție. Mister.

***

Să expulzezi un om doar pentru o bătaie este absurd. Să strici viața unui student la medicină  este inuman.  Înțeleg că în percepția multora, studiile sunt o bătaie de joc, nu și la medicină, nu și pentru cetățeni străini.

***

Ah, lăcomia asta. Demult este cunoscut faptul că tot felul de funcționari moldoveni văd în străini mulți bani care pot să ajungă la ei pedegeaba. E mult mai simplu să aștepți bani din pod decât să răspunzi la telefon și să ajuți oamenii să obțină o viză, nu să le pui impedimente, pentru că altminteri asta ar însemna chiar să faci ceva lucru.

Eu sper vreun om cu mintea deschisă din toată birocrația aia, să își ceară scuze (public!) și să lase copiii să învețe.

P.S. În Anglia am încercat să intru în club cu permis de conducere al unei pakistaneze (eh, tinerețe!), cu destul scandal ne-au dat pe toți afară din club, sunt sigură că dacă era asta în Moldova, eram expulzată și numită cetățean indezirabil. Pesenică cu cât mai săracă e țara, cu atât îs mai răi oamenii.

* Un cântecel mai vesel. 

Nota bene: se începe cel mai mare și mai interesant festivalul al anului. Facem teatru, nu război! Detalii aici: http://tei.md/bitei-2014 

Lasă un comentariu