Proiect realizat cu sprijinul financiar al poporului

 

Am mai scris despre cum sunt bani în țară. Pe lângă asta, există oameni care vor să doneze bani. Mai este și o diasporă activă și cu dor de casă, care vrea să contribuie la mici schimbări. Astăzi s-au adunat peste 4000 de dolari pentru renovarea Fântânii Cadânei.

***

Statuia Libertății a fost un cadou din partea Franței, adică era gratis. Ajunsă în America, îi trebuia un piedestal, nimeni însă nu vroia să îl plătească. Grupuri de inițiativă au încercat, însă nu au dat de capăt, primarul orașului a refuzat să plătească bani, alte orașe au propus bani, atâta timp cât statuia li se oferă lor.

Și așa au intrat ei într-un impas, până când, Joseph Pulitzer a decis să lanseze o campanie de fundraising prin ziarul The New York World. 160,000 de persoane au donat bani. Copii, oameni de afaceri, măturători și politicieni. Mai mult de o treime din donații erau de mai puțin de un dolar.

În 1885, fără de niciun fel de Facebook și Internet, în New York s-au strâns 250,000 de dolari (aproximativ 6,3 milioane de dolari valoarea de astăzi) pentru a face piedestalul Statuii Libertății.

Au mai existat tentative de fundraising cu câteva sute de ani în urmă. Astăzi se adună milioane de dolari pentru proiecte de tot felul – filme, caritate, cercetări științifice, ba chiar și pentru călătoriile oamenilor.

***

Fântâna Cadânei este al doilea proiect de success de fundraising online în Moldova, după cel pentru Tabăra de Informatică. Și asta înseamnă că suntem pe calea cea dreaptă, când oamenii își iau viața în mâini, iar când oamenii singuri încep să facă lucruri, statul și alte instituții tind să se implice în aceste inițiative.

A aduna o sumă de bani este doar un foarte mic obiectiv în tot acest proiect. Urmează să se facă lucrările, să fie o deschidere oficială, să fie informați locuitorii satului Lipnic (dar și din satele din apropiere) de această Fântână,  despre însemnătatea ei și să atragă cât mai mulți vizitatori din toate colțurile țării.

Urmează etapa șantierului. S-au aprobat lucrările de curățire a Fântânii și începe lucrul asupra crucii. Fiecare lucrare va fi transparent prezentată, inclusiv toate cheltuielile.

Eu mulțumesc tuturor oamenilor care au contribuit fie cu un dolar, fie cu 100 și o să îi rog, să contribuie și mai mult – adică atunci când se vor termina lucrările, să povestească că au donat și ei, să îndemne lumea să viziteze Fântâna Cadânei și împrejurimile unde a fost lupta. Pentru că dincolo de renovare, însemnătatea istorică trebuie menținută și promovată.

***

Fântâna Câdânei, nu din banii poporului american, pentru că se poate.

Pe pagina de Facebook puteți vedea mereu informație actualizată despre lucrări și pe blog.

* Cântecel, fără de nicio legătură.

P.S. Am mai scris aici. 

Lasă un comentariu