Legenda a reînviat

Fântâna aproape renovată
 
Fântâna aproape renovată

Am primit o diplomă pentru conservarea, protejarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural-istoric din Republica Moldova. Am primit tare multe diplome inutile în viața mea, dar asta o să stea undeva vizibil. Eu sunt sigură că există tare mulți oameni care merită așa document mai mult (chiar mai mult) decât mine, însă aparent așa se întâmplă lucru în echipă.

Diploma

Câteva luni în urmă câțiva oameni au vrut să restaureze o Fântână istorică. Fântâna Cadânei din satul Lipnic, raionul Ocniţa, câmpul de luptă a lui Ştefan cel Mare cu tătarii. Oameni au lucrat, voluntari au apărut, la fel și susținere din multe părți. În trei săptămâni, 130 de oameni au adunat 4321 de dolari. Au mai donat și alții. Într-o lună, oameni cu copii acasă și cu job-uri serioase au alergat în toate părțile să monitorizeze lucrările. Alți voluntari au apărut pe parcurs. Ba chiar și mass-media a fost social responsabilă.

Și-așa, sâmbătă, pe 27 septembrie, se inaugurează oficial Fântâna Cadânei de la Lipnic. Pentru că se poate. Zis și făcut. Altfel decât în politică.

Dacă mergeți pe la Nord, treceți pe la Fântână, acolo Ștefan cel Mare i-a bătut pe tătari și sunt legende care merită transmise mai departe.

***

Trăim într-o lume unde este plictisitor să fii doar un om cu job, un om cu familie, un om care călătorește de două ori pe an, merge la trei nunți și două cumătrii, om care petrece trei zile pe săptămână, se poate de făcut ceva și dincolo de asta. Există o mulțime de clădiri, spații și tradiții care merită salvate și păstrate aici. Cu puțin timp, câțiva prieteni, ceva inspirație, se poate de făcut schimbări.

Dacă nu ați reușit să donați pentru Fântână, puteți să o faceți pentru scuarul Cehov. O inițiativă la fel de drăguță. Însă despre asta într-o altă postare.

***

Textul meu așa, parcă are emoții. Totul depinde de cântec, de trei ori la rând l-am ascultat și așa a ieșit.  Cântec despre o casă.

Alte texte despre Fântână aici și aici.

 

 

 

Lasă un comentariu