Eroii noștri

 

Eu nu știu de unde apare inițiativa. Eu aș trăi o viață liniștită. M-aș duce la lucru, aș bea cafea  lângă havuzuri, aș citi în parcuri verzi, aș merge duminică la târg, la operă, la concerte, aș călători tare mult și sigur n-aș scrie (decât blog despre motani sau din astea de care au oamenii normali) și n-aș fi mare activist.

Însă nebănuite sunt căile.

Și dacă vrei ceva, uneori trebuie să găsești oameni care vor același lucru și să lucrați împreună pentru asta.

Așa se face că pentru confort, în orașul Chișinău, trebuie să lupți. Iar când crezi că începi lupta, înțelegi că nu este o luptă, că toți sunt oarecum deschiși, vor să ajute, să doneze, autoritățile mai găsesc bani, mai încep să lucreze și tot așa. Iar lupta devine un proces plăcut și interesant.

Noi comunicăm puțin. Despre ce vrem și cum vrem să fie. “Totul este rău” – nu este comunicare.

Noi facem și mai puțin. “Eu vreau să fac” – nu este acțiune.

***

Pentru confort nu trebuie să lupți doar în Chișinău, ci în toată lumea. Nu degeaba Ilf și Petrov povestesc într-o pagină că pietonii trebuie iubiți, pentru că ei au făcut această lume, iar acum trăiesc într-un ghetto.

Peste tot în lume, spațiile publice au fost acaparate de mașini, iar oamenii s-au izolat în apartamente mici, cu geamuri prin care nu se văd alți oameni și au încetat să comunice unii cu alții.

În Copenhaga, abia în 1962 se deschide strada pietonală, cu multe proteste din partea oamenilor cu mici afaceri. Treptat aceasta se extinde și toată lumea are de câștigat.

Iar în Statele Unite, abia în 1975 apare Project for Public Spaces care a ajutat o mulțime de comunități americane să își revitalizeze spațiile pentru oameni.

În Gdanks, abia în 2007 s-a început reamenajarea cartierelor industriale și deschiderea apelor pentru oameni .

Există o mulțime de exemple despre regiuni care au fost revitalizate, fie de oameni, fie de artiști, fie de mici companii. Aceștia nu au fost singuri în acțiunile lor, au fost ajutați de autorități, însă ei au fost inițiatorii.

***

Eroii noștri sunt oamenii care se interesează de soarta orașului, care pun întrebări despre proiect, care donează timp și spațiu pe paginile lor de Facebook când distribuie informație despre scuarul Cehov. Eroii noștri sunt oameni care donează, fie un dolar, fie 1000. Un dolar pentru unii oameni este mai mult decât 1000 pentru alții. Acesta este farmecul crowdfuning-ului – fiecare să contribuie cu ce poate, pentru că așa se formează dragostea față de locuri, iar locurile devin dragi.

Nu am să zic nimic rău despre cei care numără banii celor care au donat, despre cei care se plâng că autoritățile nimic nu fac sau lasă să facă marii agenți economici. Ei încă nu au înțeles ce se întâmplă. Dar noi, cu răbdare, vom explica. Și-așa lucrurile se vor schimba.

***

Pentru scuarul Cehov se donează foarte simplu cu cardul pe Indiegogo.

Prin cont bancar:

”ProCredit Bank” SA
IDNO banca: 1007600059183 B.C. ””ProCredit Bank” SA”
Cod swift: PRCBMD22
cont: 2251163125001498 în MDL
Asociația Obștească Centrul pentru Politici Europene
IDNO/cod fiscal: 1011620003763

Cash: Boxele se vor afla în incinta Propaganda Cafe și în Scuarul Cehov. Boxa din scuar este însoțită de voluntari cu materiale promoționale.

Informație despre planul de reamenajare, dar și actualizări găsiți pe pagina de Facebook.

***

Vă mulțumim!

* Și pentru că se donează mai bine pe muzică bună, cântecel! 

 

 

 

Lasă un comentariu