Un primar bun — 9

 

La sfârșit de 2006, vroiam să intru cu România în UE și să trec pentru ultima data granița fără de viză. La Sibiu. Un oraș European cochet, cu un centru istoric bine amenajat, evenimente culturale de tot felul și o mulțime de turiști.

Sibiul nu a fost mereu așa. I-a luat câțiva ani să ajungă european și i-a mai trebuit un primar bun.

Dezvoltarea orașului coincide cumva cu preluarea funcției de primar de către Klaus Iohannis. În anul 2000, acesta devine primar, iar în iunie 2012 câștigă al patrulea mandat cu un 77,9 la sută din voturi.

German de origine, se pare că acesta a adus în oraș acea ordine, disciplină, consecvență și eficiență, care atât de des este asociată cu firea germane și atât de des se pomenește că le lipsește românilor (cel puțin ăstora din Republica Moldova).

Ce a făcut Iohannis? A îmbunătățit infrastructura orașului, a restaurat centrul istoric, a adus căldură în școli, a redus birocrația, a creat locuri de muncă și a redus șomajul.

Cine este Klaus Iohannis? A absolvit, în 1983, Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, apoi a fost profesor de fizică și inspector școlar general. Klaus Iohannis este membru al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) încă de la înfiinţare, din 1990, iar în perioada 2001-2013 a fost preşedintele formaţiunii, demisionând din această funcţie după înscrierea în PNL, în februarie 2013.

Iohannis, care este fluent în engleză, germană și română, a cutreierat Europa pentru a atrage investitori străini, așa au venit cei de la Renault sau Siemens. În anul 2013, companiile deja prezente în arii precum Zona de Vest, au investit 100 de milioane de euro în extinderea activităţilor pe care le desfăşoară pe plan local. Alte companii multinaționale au venit în Sibiu. Experții zic că “Investitorii au apreciat predictibilitatea, stabilitatea, gradul ridicat de transparenţă şi seriozitatea administraţiei publice locale. Sunt lucruri mai rare în România, dar care la Sibiu au devenit o obişnuinţă”.

„Bugetul din 2014 va avea un accent foarte mare pe investiţii, la modul de a reduce cât de poate de mult cheltuielile de administraţie şi de a maximiza bugetul pe investiţii. Este o abordare pe care am avut-o în fiecare an şi cred că a dat rezultate destul de bune”, spune Klaus Iohannis. „Vom avea grijă ca şi domeniile importante şi emblematice pentru Sibiu să fie suficient de bine finanţate. Mă gândesc aici la agenda culturală şi agenda sportivă”, mai spune primarul Sibiului, care adaugă că nu va exista scădere la nici un capitol din bugetul oraşului.

Pe când încă era candidat la funcția de prim-ministru Iohhanis spunea că e un lucru să schimbi un oraș și să îl conduci, e cu totul alt lucru să schimbi o țară și să o conduci. Dar, în final, abilitățile de care are nevoie un manager public sunt aceleași și într-un primar, și într-un prim-ministru. Sau, deja, președinte.

Există și o serie de acuzații aduse lui Iohannis de traficant de organe, escroc imobiliar și altele, niciuna nefiind dovedită.

Ar fi bine ca lucrurile care au devenit în Sibiu o obișnuință, să devină și în România așa.

Surse:

http://www.nytimes.com/2009/12/06/world/europe/06romania.html

http://www.romanialibera.ro/actualitate/proiecte-locale/cum-a-devenit-sibiul-micul-berlin-320739

http://www.dw.de/alegerile-preziden%C5%A3iale-%C5%9Fi-klaus-iohannis-%C3%AEn-presa-german%C4%83/a-18016805

*Și cântecel.

Alte articole despre primari buni:

Primarul KosovoPrimarul BogoteiPrimarul PetrozavodskuluiPrimarul BarceloneiPrimarul orașului SoloPrimarul orașului MississaugaPrimarul TiraneiPrimarul Vinniței

Lasă un comentariu