Milioane în vânt

Un million de euro este mult pentru un cetățean, și este puțin pentru un sistem. Un milion de euro este puțin pentru îmbunătățirea unui sistem, însă este foarte mult când banii sunt aruncați în vânt.

Un asemenea incident, ca „o reparație” de 1 milion de euro a unui soft al Ministerului Sănătății,  într-o țară europeană, ca cea din spoturile electorale, duce la demisii, dacă nu la mai mult de atât. În presă ar trebui să apară titluri cu majuscule accentuate Demisii sau Inculpații. Iar societatea civilă trebuie să declare că este foarte îngrijorată. Totul ar trebui să fie dramatic.

***

Pe scurt: în 2010 un soft s-a făcut din bani europeni. El a fost integrat parțial în instituțiile de medicină. Scopul era de a crea un sistem informațional performant, care va ușura munca medicilor, care în sfârșit vor scăpa de chinul scrisului pe hârtie.Ulterior, se face, conform Ministerului Sănătății, un soft de la zero, iar jurnaliștii descoperă că de fapt se îmbunătățește softul vechi. Reparația de 19 milioane de lei este însă făcută din bani publici. Din banii noștri. Pe portalul e-sănătate, vedeți mai multe detalii despre licitație și binele public.

***

Banii în vânt sunt bani luați/furați în detrimentul oamenilor simpli. Mai ales când e vorba de medicină. Mai ales când în ultimii ani avem știri despre cum sistemul medical din Moldova a rămas fără 40 la sută din specialişti, pentru că salariile sunt mici şi nu sunt condiţii adecvate de muncă.

Viața noastră e în mâinile unor medici care au un salariu de 3000 – 5000 de lei (hai să nu discutăm despre mită aici) și a asistentelor medicale cu 1500 de lei.

Sistemul medical se rostogolește de ani de zile într-o prăpastie din care sunt slabe șanse să își revină. În același timp, un milion de euro este cheltuit cel puțin dubios și cel mai probabil cu foarte rea-intenție.

Alegerile trec, corupții rămân. Aș vrea ca după aceste alegeri și după feeria coalițiilor, oamenii care fură cetățenii acestui stat să fie pedepsiți. Ca într-o țară europeană. Ca în spoturi. Ca în mesaje electorale.

***

De altfel, din acești bani, se putea lua un angiograf atât de necesar pentru persoanele care suferă de afecţiuni vasculare, tromboze sau malformaţii arterio-venoase. Sau s-ar fi cumpărat un aparat de rezonanță magnetică. Sau s-ar fi luat medicamente și echipament necesar și inexistent în atâtea instituții de medicale din întreaga țară. Eu, care plătesc sume decente anual pentru polița medicală de asigurare, am dreptul să le cer socoteală.

Lasă un comentariu