Je m’en fiche

 

După schimbarea guvernării, marea noastră realizare a fost libertatea de exprimare. Libertatea presei a făcut salturi impresionante în toate topurile globale, iar tinerii puteau scrie cu spume la gură comentarii pe Internet, fără ca cineva să dea buzna în casele lor să la ia computerele. După ce am fost în Baku, am zis tare: mai bine săraci, dar cu dreptul de a fi liber să te exprimi. (Uneori, mai gândesc ca un adolescent naiv și idealist.)

Iată că vremurile se schimbă.

Pentru faptul că protestezi ești condamnat. Pentru faptul că protestezi altfel, ești condamnat. Pentru faptul că nu ești de-acord, ești condamnat. Este o exagerare? Nu.

Este și o parte bună în faptul că Mătăsaru a fost condamnat cu suspendare. Am citit Codul Penal, aparent huliganism înseamnă și cinism sau obrăznicie deosebită.

Cum definesc ei cinismul?

Frustrările mele, lipsa de speranță și deziluziile față de această țară sunt cinism? Dacă sunt scrise sau ilustrate sunt huliganism?

Care sunt limitele?

Dacă port prin casă tricou pe care e desenat un penis și Vladimir Putin, trebuie să fiu condamnată?

Dacă fac din zăpadă un penis, trebuie să fiu condamnată?

Dacă fac colaje cu politicieni, trebuie să fiu condamnată?

Dacă ies mii de oameni cu asemenea colaje, toți trebuie condamnați?

Această postare nu este despre Anatol Mătăsaru, ci despre un precedent și limitarea gravă a libertății de exprimare.

Dacă vrei să faci referendum național pentru adoptarea unei legi anti-corupție, te trezești cu patru gloanțe în spate?

Vreau să înțeleg care sunt limitele. Pentru că eu încep să mă tem și asta nu este bine. Desigur, postarea este cam dramatică. Însă așa e când vezi sute de fotografii de la înmormântarea lui Nemțov și de săptămâni întregi trăiești cu sentimentul că ceva nu este în regulă în propria-ți țară.

De ce moldovenii trec cu ușurință peste această încălcare gravă a dreptului de exprimare? Nu știu. Poate are legătură cu faptul că instituțiile media sunt acaparate și ignorante, iar oamenii sunt interesați cum să slăbească și să aibă o viață de succes în cinci pași. Sau pentru că oamenii sunt săraci și nefericiți.

Soluții? Deocamdată nu sunt.

 

Lasă un comentariu