Fără tact

 

Eu cred că est-europenii sunt oarecum mai lipsiți de tact decât vesticii. Cel puțin asta am înțeles eu din ce citesc în mass-media, din filme și din scurta mea experiență de a trăi în Anglia.

Există anumite situații care mi se tot întâmplă sau observ cum se întâmplă altora, se repetă, sunt frecvente și sunt cam plictisitoare. E vorba de întrebările și declarațiile fără de tact.

Haideți să facem o listă:

 • „Când te măriți?” – An all time classic! Pe lângă faptul că asta nu e treaba nimănui, nici măcar a părinților, moldovenilor le pare că asta e subiect de small talk. Ar trebui să se învețe să discute despre vreme ca englezii. Și asta se întâmplă cu orice fată/băiat (da, și băieții sunt victime) de la frumoasa vârstă de 21.

Când rostesc această combinație inutilă de cuvinte, nimeni nu are subtilitate elementară. De regulă, răspunsurile pot fi diferite: tocmai m-am despărțit de prietenul/prietena mea (urmat de o serie de înjurături în gând); nu vreau să mă căsătoresc vreodată (și aici apar alte nuanțe: fie părinții sunt divorțați, fie nu este rentabil să te mai căsătorești, în cazul fetelor; fie nu crezi în documente etc.), iar aici se deschide cutia Pandorei despre ai să crești și ai să vezi și o serie de alte vorbe inutile; vreau, dar n-am cu cine, caut, după care urmează un: hang in there, ai să îl găsești și un schimb de priviri plin de empatie.

Niciuna din aceste situații nu aduce plăcere omului care răspunde la întrebare sau, cel mai probabil, îl plictisește. Și atunci, de ce?

 • Când faci copii? sau, mai minunat, E timpul să faci copii (mai mereu în cazul fetelor). Din nou, situațiile sunt diferite, cum se spune în filmul Filantropica: viața e complexă și are multe aspecte.

Poate fata încă nu a găsit ursitul, poate are probleme de sănătate, poate nu vrea să aibă copii (Da, tot mai multe femei nu se simt obligate să facă copii). Medicii moldoveni sunt drăgălași când spun: e timpul să ai copii. Dacă vreun medic citește asta, vă rog eu, să urmați această linie de dialog:

 • Vrei să ai copii?
 • Da
 • E timpul să îi faci.

Sau

 • Vrei să ai copii?
 • Nu
 • Bine, însă dacă ai să te răzgândești vreodată să știi că timpul potrivit…

Multe cupluri trebuie să răspundă în repetate rânduri la întrebarea: și, când copii? Și toate astea în timp ce ei citesc cu frică despre fertilizarea in vitro.

 • „De ce nu mănânci carne?” Și încep o serie de glume legate de snobism, de hipsterism și istorii despre tăiatul iepurilor, iar, dacă ai noroc, o bucată de carne fluturată în față.

Majoritatea vegetarienilor pe care îi știu o fac din două motive: de sănătate sau convingeri etice. Ambele nu merită discutate în public.

Variații: Alergicii sunt întrebați dacă sunt la dietă.

 • „De ce nu bei alcool? ” Înainte să adresați această întrebare, gândiți-vă câte motive există și dacă vreți să aveți o conversație relaxantă despre ele: antibiotice, boli, istorie de alcoolism în familie, codare, fumat un joint înainte, exerciții de voință etc. Voi chiar vreți să discutați despre astea, cu excepția joint-ului? Sau se mai întâmplă persoana să fie însărcinată și să nu vrea să povestească despre asta chiar din a treia săptămână de graviditate.
 • „Ai să ai copii și ai să înțelegi” sau „Ai să te măriți și ai să înțelegi”. Pentru că oamenilor necăsătoriți și fără de copii le lipsește o bucată de creier. Nu, asta nu se întâmplă în discuții despre alăptare sau despre consiliere familială, ci în discuții despre ar trebui UK să bombardeze ISIS. Ah, ai să ai copii și ai să înțelegi.

Desigur este o zonă gri, de exemplu: ar trebui bătuți copiii sau nu? Aici trebuie să ne amintim că persoana fără de copii a fost și el copil o dată și a face parte dintr-o familie, respectiv are tot dreptul să se dea cu părerea.

 • Ei da, nu pot să cred, așa băiat/fată bun/bună și ai ratat șansa”. Îmi amintesc o discuție dintr-un local popular din capitală în care cineva îmi spunea: așa băieți buni mai rar, noi suntem pe terminate, luptă! Iar eu am avut, ca de obicei, tactul necesar să nu povestesc de ce unii oameni sunt prieteni extraordinari, dar sunt shitty boyfriends. Situații sunt multe: bad timing, incompatibilitate de caracter, de zodii (!!!), trăitul în alte țări, sau, elementar unul e ok să doarmă în cort, celălalt vrea în vacanțe all inclusive. De ce un om din afară trebuie să constate ce este mai bine pentru tine?

Ca variații: Era un băiat/fată bună, o să mai fiți împreună. Nu, mulțumesc.

 • X era un om pozitiv, nu cred că și-ar dori să fiți triști, zâmbiți! P.S. Eu nu-l cunosc pe omul X.” Oamenii își manifestă diferit durerea, când pierd un om drag. Unii plâng, alții sunt senini, unii suferă, alții își amintesc de clipele frumoase împreună. Pur și simplu mă depășește când un om îți dă sfat ce să faci cu durerea ta și cum să o manifești.
 • Nu pot să îmi imaginez ce simți, dar Ei bine, asta depășește granițele Europei de Est. Dacă îți imaginezi, n-ai simțit, taci.
 •  Ce mai cauți în Moldova? De ce nu lucrezi peste hotare? De ce nu ai învățat peste hotare?” Dacă întrebarea este cu bună-intenție, este în regulă. Dacă este din aroganță și pentru a demonstra chestiuni de neînțeles pentru mine, atunci ar fi bine să ne reamintim că viața este complexă și are multe aspecte. Cunosc oameni întrebați mereu când se duc din țară, pe când ei trebuie să meargă de câteva ori pe săptămână la medic și să urmeze un tratament pe viață. Există alți oameni care au grijă de părinții sau buneii lor bolnavi. Sau sunt oameni care, pur și simplu, sunt împliniți și nu au necesitatea de a pleca.

Acestea sunt doar câteva exemple. Mi se întâmplă mie sau, mai des, altora. Care foarte rar mi s-au întâmplat în Anglia.

Desigur, evitarea acestor subiecte înseamnă privarea unor oameni de majoritatea prilejurilor pentru micile discuții. Însă ar fi bine să învățăm să respectăm valorilor și alegerile oamenilor, să înțelegem contextul și, cel mai important,  să gândim, apoi să vorbim. În general, tăcerea deseori este subapreciată. Ca și multe alte texte, nici acesta nu va schimba mare lucru, însă, sper, să ajungă câte o frântură și la cei lipsiți de tact, deseori, din cele mai bune intenții.

*************************************************************************************************************

Update-uri de prin comentarii:

Ele sunt atât de absurde, încât nu o să le comentez.

*Aveți probleme de fertilitate? Cu referință la cuplurile căsătorite care mai amână copiii.

*Tot ce e legat de fizic: Ai slăbit, te-ai îngrășat, arăți mai bine. Însă câștigătorul e: arăți cam obosită/ ți-i rău. Și asta în timp ce ți se pare că ai cea mai bună zi.

*Da mai sunteți împreună? 

giphy

 *Câți bani câștigi? Și ca alternative: Și la ce te-o ajutat diploma aia?

*Ei, depresie, dă-ți două palme și apucă-te de lucru. Nu o dată am auzit. Dragi cititori, depresia e o boală care se tratează de medici, nu de citate inspiraționale pe Facebook. Sfaturi nu dau, dar Google-ul și un medic psiholog o să ajute mai bine decât un sfat scris pe o fotografie cu un apus de soare.

 

 

 

P.S. Eu am prieteni care au mereu o sintagmă de răspuns la aceste întrebări, dar eu nu scriu cu înjurături pe blog.

*Cântecel. 

 

Lasă un comentariu