Exerciții democratice

Text explicativ, pentru că este obositor de fiecare dată să explici unor oameni de ce petițiile atât pe hârtie, cât și online, ajută.
***
Săptămâna trecută, Parlamentul britanic a discutat despre problema interzicerii accesului lui Donald Trump în țară. Sute de aleși, cu mandat direct de la popor au discutat cu toată seriozitatea acest subiect.

Fără hohote de râs, zâmbete pe sub mustăți, cuvinte goale și replici idioate. Au pomenit despre multiculturalism și toleranță; au amintit despre articolul 10 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului care se referă la libertatea de exprimare; au reiterat care înseamnă comportament inacceptabil.

De ce să discuți asta? Este oare prioritar? Pentru că 575,000 de oameni au semnat o petiție online cerând interzicerea accesului lui Trump. În Anglia, dacă ai o petiție online cu 10,000 de semnături, ei îți vor răspunde; dacă ai peste 100,000, atunci chestiunea e discutată în Parlament.

De ce? Pentru că în unele țări, poporul este păpușarul.
***
O petiție care cere rezolvarea unei probleme nu înseamnă că va rezolva problema într-un viitor apropiat. Cel mai adesea, o petiție are un astfel de rol:

 1. Semnalizează și formulează o problemă;
 2. Atrage atenția mass-mediei asupra acestei probleme;
 3. Arată instituțiilor responsabile un număr aproximativ de persoane care sunt deranjate de o anumită problemă.
  5000 de semnături online pentru Chișinău înseamnă potențiali 5000+ de votanți, ceea ce este mult.
  Dacă petiția nu este adresată unei instituții publice sau partid, dar luptă împotriva unei corporații, instituția publică/partidul care își asumă facilitarea negocierilor câștigă acele voturi sau își îmbunătățesc imaginea.
 4. Formează o bază de date: contactele oamenilor care vor primi mereu update-uri despre mersul campaniei. Nu, dacă îi chemi la protest deodată după ce au semnat, ei nu vor veni.
 5. Din această comunicare și bază de date, se găsesc susținători, voluntari sau chiar oameni în funcție înalte care vor și ei să ajute.
 6. Este o dovadă într-un argument, dar nu și argumentul în sine.

Dacă vă întrebați cum rezolvă o petiție o problemă, atunci ați formulat greșit întrebarea. Petiția este un simplu instrument, care trebuie completat de acțiuni vizibile offline, de consultări și discuții cu autorități și alte instituții potențial vizate.

Și atunci, comentatorii din birou o să spună că petițiile pe hârtie sunt mai eficiente decât cele online.

 1. Într-adevăr, nici la nivel national, nici local petițiile online nu sunt luate în seamă. Sper să se schimbe asta foarte curând (poate o petiție online pentru asta?).
 2. Însă o petiție online este mai ieftină și mai simplu de organizat. Aceasta oferă posibilitatea unor voci mai puțin cunoscute să se manifeste.
 3. În Moldova, cel mai eficient este să le combini pe cele online cu cele pe hârtie.

La nivel de localități de este mult mai simplu să rezolvi probleme prin petiții, în Chișinău și la nivel național nici 1 milion deocamdată nu ajută, dar pas cu pas, depășim și asta.

Dovada. Când ele au succes?

Noi suntem mai serioși, dar de multe ori petițiile din lume sunt o invitație pentru ca Justin Bieber să cânte în orășelul lor. Alteori sunt petiții mai umane care vor să ajute un om. Cum a fost cazul lui Emily Holcomb acuzată de asalt asupra profesoarei ei. Emily avea autism. O studentă cu autism de la Georgetown University a adunat 1200 de semnături pe change.org și acuzațiile au fost retrase.

Una din cele mai cunoscute petiții ale change.org s-a referit la ideea la Bank of America de a pune o taxă lunară de 5 dolari pentru debit card. 300,000 de oameni au semnat, iar banca a renunțat la această decizie.

Chiar și administrația americană răspunde la petiții, atunci când studenții s-au plâns de creditele mari acumulate după studii și au propus să li se ierte datoriile, Casa Albă le-a oferit un compromis. A propus ca aceste împrumuturi să fie întoarse în conformitate cu veniturile studentului decât după un plan de 10 ani cum era anterior.

La noi, după două petiții cu mii de semnături, Victoria Pruteanu din penitenciarul 13 a ajuns în arest la domiciliu.   Da, ministrul și-a făcut PR din acest caz, trebuie să fii foarte nepriceput în politică să nu faci ceva în acest caz, în timp ce miile de semnături și furia societății se adună.

Da, este dificil să ai un rezultat imediat în urma unei petiții, dar uneori pur și simplu este necesar să arăți, în mod democratic, că există oameni care cer organizat anumite lucruri, chiar dacă asta e uneori printr-o simplă pagină de Facebook sau petiții despre stoparea construcțiilor dubioase în parcul central.

Online-ul nu ajută?

Recent, BBC și Euronews au schimbat abordarea din știrile lor, astfel o opoziție pro-rusă, a ajuns o opoziție și pro-europeană și pro-rusă, dar mai ales anti-oligarhie, după ce au primit zeci de mesaje despre faptul că they got it wrong. Scrieți comentarii redacțiilor care manipulează din rea-intenție sau ignoranță, faceți pagini dacă vreți să acumulați ura sau iubirea societății la un loc și scrieți petiții, însă repet ceea ce cu toții știm deja: astea sunt instrumente, dar nu scopul în sine.

P.S. Uneori și un cântec e de-ajuns. 

Lasă un comentariu