Despre ineficiență. Poate indiferență.

 

A trecut deja mai mult de jumătate de an de la răspunsul Inspectoratului Centru de Poliție la scrisoarea mea referitor la pasajul ilegal din Mateevici 73. De atunci multă lume m-a întrebat ce s-a mai întâmplat. Au reacționat oare autoritățile?

Să vă reamintesc: pe Mateevici 73 este un pasaj care a acoperit tot trotuarul, este urât, murdar, vechi și periculos. Pe acolo trec zilnic zeci de oameni. Pasajul nu ne protejează de vreo construcție, pentru că nu se construiește nimic acolo de vreo cinci ani. (Istoria pe lung: aici)

Am depus plângere la Poliție, iar aceștia au sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții și mi-au spus că vor monitoriza ca agentul economic să facă un pasaj decent. Pentru oameni.

Scrisoare de la Inspectoratul de Politie. Iulie, 2015.

Scrisoare de la Inspectoratul de Politie. Iulie, 2015.

Jumătate de an a trecut. Unica schimbare e că au mai căzut niște lemne din acest pasaj. Și atunci mă întreb când o să se prăbușească în general acesta. Mai mult ca atât, pasajul are în interior metal ascuțit care poate răni orice copil zbânțuit, ori dacă alunecam pe gheața din interior (eu doar geanta mi-am zgâriat-o). Ori poate așteptăm o mamă cu cărucior să fie accidentată încercând să treacă strada neregulamentar?

Ianuarie, 2016

Ianuarie, 2016

Poate noi pur și simplu reacționăm doar atunci când sunt victime. Așteptăm, în sfârșit, un pasaj din acesta să cadă, să rănească pe cineva, apoi se vor aduna comisii peste comisii să ne spună că nu există temei legal și că agentul economic este de vină.

Am scris un email pretorului și Inspectoratului de Poliție. (Inițial Poliția a reacționat după un email de-al meu scris pretorului, respectiv ei le citesc)

Și liniște. Între timp, în fața pasajului mereu mă așteaptă o baltă de glod. Și atunci când vreau să evit îmbulzeala din pasaj trebuie să aud: „ei, d-ap eu te-aș fi luat în brațe!” Sau: „Și, te temi de mine burduhănos.” Un deliciu matinal.

Cu alte cuvinte, diminețile  mele arată cam așa:  :

Până oamenii să îmi scrie despre petiții, eu îmi amintesc cu drag de orașele lumii unde se scrie pe blog-uri sau pe Facebook și autoritățile reacționează. Rezolvarea pasajului ilegal din Mateevici 73 necesită un efort minim, dar menținerea acestuia creează un mare disconfort pentru mii de oameni.

O să mai sunt Poliției și Preturii să le amintesc. După asta, o să scriu petiții.

Eu refuz să cred că ignoranța unui agent economic este sprijinită de autorități și valorează mai mult decât confortul a mii de oameni.  Și nu înțeleg de ce soluția este ajustarea pasajului, dar nu eliminarea acestuia. Sau oamenii primesc autorizații veșnice pentru a ocupa o bucată de trotuar?

Lasă un comentariu