Expresiv, natural și cu tentă dulceagă

 

*Pentru a citi, ascultați acest cântecel. 

Cel mai îndepărtat loc în care am dus o sticlă de Taraboste a fost în San Francisco. Am plimbat-o vreo 2000 de kilometri până a ajuns la destinație. Pentru că asta fac moldovenii, răspândesc sticle de vin prin lume, pe care le înmână cu un aer ceremonios și mândrie.
***
Despre vin, mare lucru nu știam. Pentru că localurile capitalei pe vremuri erau pline de bere Arc de 8-10 lei și de un execrabil vin la pahar, iar prin ospeții vinurile în pet-uri încă mai triumfau. Embargo-ul, dar și oamenii care au apărut în viața mea (din păcate, de cele mai multe ori ei nu citesc blog-ul meu), m-au făcut să apreciez vinul dincolo de alb și roșu.
La degustări am început să merg vreo 4-5 ani în urmă, când abia apăreau wineshop-urile care nu vindeau Isabella la pahar și care binevoiau să facă degustări. Așa am început să înțeleg aromele de citrice, de gutui, de ananas, de cafea, de condimente, de pipi du chat. Am învățat să beau vinul în ordinea corespunzătoare: de la alb la roșu, de la tânăr la vin matur. Din pahare corespunzătoare (despre care puteți citi mai multe aici). După ritual: de a mă uita la culoare, apoi a băga nasul în pahar, apoi a gusta, apoi a mă gândi la aftertaste.
Cunoștințele mele oricum sunt elementare, nu pot vorbi despre buchet și cât de taninos e un vin, decât când ceilalți termină ce au avut de spus. Atunci eu, ca un vin cu note elegante de baric, nițel încăpățânat, neagresiv, dar condimentat, care se deschide treptat, pot începe să comentez. Această frază anterioară a fost un mic efort pentru mine, însă aici un ghid cum puteți deveni snobi în ale vinului.
Oricum m-am învățat să mă păzesc de un vin overpriced, de un vin prost și de vin neinspirat pe care un chelner ți-l tot recomandă.

***
Sâmbătă 20 februarie, am participat la degustare din seria Wine Friendly la Tucano. Nu aveam mari așteptări, trebuie să recunosc (mai ales pentru că nu înțelegeam rolul meu!). Însă am descoperit că Tucano e unul din puținele localuri care servește vin de calitate la pahar (de obicei la pahar se dă vin de calitate îndoielnică), iar prețul este acceptabil. 50 de lei pentru un pahar de Purcari, mai rar găsești. Ori o sticlă de Lupi de la Gitana 250 de lei. Este un local cu prețuri democratice (pentru vin), pentru tinerii care nu vor numaidecât să cheltuiască 400 de lei pentru o sticlă bună de vin, ci vor doar un pahar.

Somelierul Mihai Druță ne-a povestit de toate despre vinuri și vinuri spumante. Ba chiar și mici secrete.

Somelierul Mihai Druță ne-a povestit de toate despre vinuri și vinuri spumante. Ba chiar și mici secrete.

 

O descoperire a fost Ice Wine-ul de la Bostavan. Și, ah, ce nume frumos are: floare de dor.

O descoperire a fost Ice Wine-ul de la Bostavan. Și, ah, ce nume frumos are: floare de dor.

Am mai descoperit că oamenii care vin la degustări chiar vor să cunoască mai multe despre vinuri, nu neapărat sunt acei snobi care te  fac să te simți un nearistocrat pentru că nu simți adierea de fructe de pădure. Degustările sunt utile. La urma urmei, trebuie să ne învățăm istoria și cultura.

Viitorul luminos al țării.

Viitorul luminos al țării.

 

Oameni frumoși.

Oameni frumoși.

 

Eu.

Eu.

 

***

Vestea bună însă e că moldovenii consumă deja mai mult vin decât bere sau vodkă. Poate datorită hashtag-urilor de pe Facebook, blog-urilor și știrilor despre vinuri sau din patriotism. Vinul se transformă dintr-o simplă băutură alcoolică într-o plăcere și un ritual.
Totuși, eu tare aș vrea ca aceste Wine Friendly evenimente să ajungă mai departe de localurile capitalei – acolo unde încă se mai bea vin cu cana, sau în păhăruț de plastic și cu arome bizare. Îmi și imaginez un Moș Gheorghe din satul Crocmaz care vine acasă de 8 martie cu un mărțișor de Cabernet Sauvignon și Chardonnay Blanc. Iar soții-sa să zică rușinată că a cumpărat doar pahare pentru vin roșu.
***
Concluzia: Beți vin cu măsură (nu cu cana sau căldarea), dăruiți vin bun, asociați vinul cu mâncare gustoasă și mergeți la degustări. Seria de evenimente Wine Friendly continuă până pe 5 martie, iar programul îl găsiți aici. Rezervările se fac din timp.

P.S. Mai multe fotografii de la eveniment aici. 

 

 

Lasă un comentariu