O investiție în democrație

Sursa: http://img0.reactor.cc/pics/comment/full/Острый-Перец-политика-песочница-политоты-2473344.jpeg
 
Sursa: http://img0.reactor.cc/pics/comment/full/Острый-Перец-политика-песочница-политоты-2473344.jpeg

Am început cu Dumitru o campanie de crowdfunding pentru a plăti trolii care sunt plătiți deja din surse obscure să ne povestească care sunt sursele, șefii, subiectele, structura și planurile de viitor (unde vă vedeți în cinci ani?). De ce să dai 10 sau 20 de dolari pentru a deconspira niște troli și așa plătiți probabil din banii cetățenilor Republicii Moldova? Este oare etic să plătim pentru informație? Mai mult, să plătim niște oameni care și așa întrec limitele bunului-simț și uneori ale legalității? Care este legătura dintre niște troli, libertatea de exprimare și democrația în Republica Moldova?

Prin troli înțelegem comentatorii și bloggerii plătiți netransparent, editorii și scriitorii (nu îi pot numi jurnaliști) de la site-uri dubioase, persoanele care coordonează mesajele lor, autorii inițiali ai textelor denigratoare și oricine conectat cu acest sistem.

***

Anul trecut, poliția din UK a dat 10,000 de lire din bani publici unui violator condamnat. Astfel, au deconspirat, arestat și condamnat alți 18 violatori care au afectat sute de persoane. Publicul a judecat autoritățile. Autoritățile au spus că rezultatele au fost mai importante. Accentuez: erau bani publici, iar cetățenii nu au fost întrebați cum să fie cheltuiți banii.

În 2009, în UK începe scandalul cheltuielilor deputaților. După ani de încercări și eschivări, de prezentare a informațiilor trunchiate, ziarul Telegraph a plătit 100 de mii de lire pentru toate cheltuielile deputaților. Câțiva au fost condamnați, mai mulți și-au dat demisia, politicienii și-au cerut scuze, reforme au fost înregistrate.

În 2015, Wikileaks începe colectarea a 100 de mii de dolari pentru Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții. Reușește să depășească suma. Au donat foști politicieni, activiști, jurnaliști, regizori, chiar și Slavoj Žižek.

În toate trei cazuri, a fost judecată modalitatea obținerii informației de către majoritatea. În toate trei cazuri, toți au fost mulțumiți de rezultate (cu excepția celor vizați, desigur.)

Un editorial din New York Times a lăudat WikiLeaks pentru faptul că a venit cu o soluție neordinară la o problemă reală, mai ales în condițiile în care secretul și transparența sunt oarecum abuzate. Prin astfel de campanii, ceea ce se discută cu ușile închise devine subiect de discuție pe agenda publică. Se descurajează protejarea nejustificată a datelor. Se încurajează ca informațiile de interes public să devină chiar publice. Editorialistul continuă prin a încuraja organizațiile media moderne să dezvolte noi coduri de etică, să accepte jurnalismul cetățenesc și să ia în considerație remunerarea surselor.

***

Bine, dar care este legătura între troli,  democrație și libertatea de exprimare. Problema este că spațiul public online moldovenesc este plin de troli plătiți, но это было бы ещё полбеды, vorba lui Voland, sunt plătiți ei din surse dubioase și netransparente. Ei promovează anumite mesaje comandate, distrug dezbaterea sănătoasă, seamănă ură, denigrează persoane și instituții, creează confuzie printre cetățeni și nu poartă nicio responsabilitate morală sau legală pentru acțiunile lor.

Noi știm puțină informație despre troli și șefii lor. Câți șefi sunt. Unde le este oficiul. Care este vârsta lor. Au și alte job-uri. Ce sume plătesc. Care sunt sursele veniturilor. Cui vor să direcționeze cele 2% din impozitele lor.

Prin această campanie, încurajăm informatorii să ne povestească toate aceste lucruri. Pentru asta o să avem nevoie de dovezi, iar un juriu va valida dovezile și va decide recompensa. Sunt o mulțime de oameni cu rămășițe de moralitate printre troli sau oameni care sunt impuși de contextul destul de trist al țării să facă asta (la urma urmei, Dovlatov a mers să scrie despre vaca ce a dat o cantitate record de lapte), suntem siguri că ei vor să împărtășească experiența lor.

Pe lângă toată această informație, care va fi răspândită de instituțiile media independente, ea va fi folosită în continuare în deocamdată timida luptă cu propaganda, dezinformarea și știrile false.

Această campanie de crowdfunding are însă și un alt obiectiv. Este o primă încercare de a face fundraising (urmează și alte activități offline, dacă donați o să primiți actualizări permanent) pe teme mai dificile, din seria transparență, libertate de exprimare sau, eventual, corupție. Asta înseamnă că există o mică comunitate de oameni care este gata să susțină financiar, și nu numai, inițiativele sănătoase de a crea un mediu liber și transparent.

Dacă nu ați donat, vă îndemn să o faceți (apăsați aici!). Este important să stresăm toți șefii trolilor prin cifre.

Toate cheltuielile vor fi transparente, desigur. Iar donatorii vor fi consultați în potențiale activități.

Disclaimer: Desigur, această campanie este făcută fără finanțări dubioase, din timpul liber a două persoane cu încă ceva încredere în viitorul democratic al țării. Dacă doriți să vă implicați, scrieți-ne.  

Și, desigur, tradiționalul cântecel. Cu asta cam ne ocupăm, doar că versiunea modernă.

Lasă un comentariu