Poporul gândește

Sursa: http://www.moldova.org/moldova-org-cauta-activisti-pentru-campania-poporul-gandeste-60/
 
Sursa: http://www.moldova.org/moldova-org-cauta-activisti-pentru-campania-poporul-gandeste-60/

Câteva decenii în urmă, jurnalistul Louis Heren a spus că atunci când discutăm cu un politician, trebuie să ne punem mereu întrebarea: Why is this lying bastard lying to me? Cu alte cuvinte: de ce mă amăgește acest nemernic mincinos?.
Astăzi, trăim alte vremuri. Astăzi, putem să ne întrebăm, cu ușurință, exact același lucru și despre jurnaliști. De ce mă amăgește acest nemernic mincinos? Înseamnă aceasta că toată lumea vrea să ne amăgească? Nu. Înseamnă că trebuie să fim sceptici în legătură cu orice informație pe care o primim.

În teoriile media, domină două mari perspective: prima care spune că mass-media este un este un stimulent al democrației, este instrumentul de control exercitat de către cetățeni asupra statului, este câinele de pază. Și cea de-a doua, care ne spune că mass-media este concentrată în mâinile celor puțini și reprezintă doar interesele lor.  

S-au scris aceste lucruri în anii ‘80, când nu existau blog-uri, youtube-uri și sute, și mii de modalități de a transmite informație adevărată sau falsă către alți cetățeni. De-atunci și perspectivele s-au combinat. Recunoaștem că unele instituții media apără anumite valori, uneori chiar democratice, alte instituții media apără proprietarii lor, deseori, în detrimentul majorității. Mai complicat este să le distingem.

Împreună cu Moldova.org, facem o campanie prin care să încurajăm oamenii să se informeze din mai multe surse, să pună totul la îndoială și să își facă propriile concluzii. Să chibzuiască și să nu ia totul de-a gata.

N-am vrut să facem spoturi sau să scriem lungi texte, dar să mergem în orașe, dincolo de Chișinău, să discutăm cu oamenii. N-am vrut nici noi să fim cei care discută. Am decis să facem asta prin un nou tip de activiști: persoane cu vârsta de pensionare, care vor să discute cu alți semeni și să îi îndemne să gândească critic și să pună la îndoială. Și am pornit să îi căutăm. Ce vor face ei:

În etapa inițială a proiectului, avocații campaniei vor participa la o serie de discuții despre propagandă, (im)parțialitate, presă politizată, cod deontologic, surse de informație, importanța libertății de exprimare, existența manipulării și dezinformării, feluri de a o identifica și a o preveni. Discuțiile vor fi organizate de către membrii echipei Moldova.org, dar și alți invitați, persoane vizibile în spațiul public. Discuțiile vor fi interactive, se vor baza pe experiența și cunoștințele participanților. Ca urmarea a acestor discuții, împreună cu echipa Moldova.org, avocații campaniei vor dezvolta un mesaj și o strategie de comunicare în cadrul evenimentelor publice din localități.

Ulterior, aceștia vor deveni mesageri anti-propagandă și vor merge în patru localități (Bălți, Cahul, Soroca, Ungheni). Aici vor fi organizate evenimente publice și discuții cu locuitorii din zonă despre existența manipulării, cum să se informeze corect din mai multe surse.  Tot atunci, vor fi îndemnați și asistați să folosească social media pentru a reflecta din perspectiva lor activitățile din cadrul acestora.

Dacă aveți bunei, părinți, vecini care credeți că ar putea face parte din campanie, pot să scrie la info@moldova.org sau ne pot apela la numărul de telefon +373 78202961. Noi oferim socializare, discuții cu jurnaliști, lideri de opinie, alți oameni și recompensa de a face un bine comunității.

O altă activitate din cadrul campaniei este de a asculta ce se întâmplă dincolo, în redacțiile care sunt, în mod evident, angajate în promovarea anumitor agende ascunse și activează în condiții netransparente: salarii în plic, liste cu invitați non-grata, liste cu persoane recomandate, subiecte care trebuie ignorate, jumătăți de adevăruri care trebuie promovate. Nu facem asta pentru a judeca aceasta activitate, ci pentru a înțelege mai bine cum funcționează sistemul și ce activități putem face pentru a îndemna oamenii să își asume decizii după o cântărire rațională a celor auzite sau citite. De aceea vă încurajăm să ne contactați, să ne povestiți, iar anonimatul va fi asigurat.

Până la urmă, noi toți suntem uneori victime ale manipulării sau dezinformării, de cele mai multe ori o căutăm chiar cu lumânarea: singuri ne creăm mediul cu site-urile de știri confortabile, care ne plac, care promovează idei asemănătoare, ignorăm pe alții, construim baricade, urcăm pe ele și îi urâm pe alții. E bine totuși de mai chibzuit și de a nu lua totul de-a gata.

 

Lasă un comentariu