Fără frica de trebuie

 

*Pentru a citi, ascultăm asta.

Sâmbătă, la ora 12, un grup de oameni frumoși, deschiși, toleranți, curajoși, vor merge în Marșul Fără Frică de iubire. Campania a fost precedată de o serie de video-uri care ne arată cât de diferită este iubirea și câte obstacole are. Un mesaj care să ajungă așa, pe ocolite, la inimile închise, conservatoare, înlănțuite, zvântate, ale atâtor oameni, numiți, uneori,  majoritate.

Dar așa cum oamenii merg la marșuri dintr-o varietatea de motive, eu o să merg la marșul Fără Frică de TREBUIE. Pentru că noi trăim în comunitatea TREBUIE. Care creează atâtea cerințe, așteptări și fotografii pe Instagram, dar, respectiv, frustrări, eșecuri și dezamăgiri. Toate inutile.

Trebuie să fii fericit! Nu ești fericit? Ești un ratat.

Trebuie să fii de succes! Nu ești de succes? Ești un păgubaș.

Și apoi, trecem la cele mai specifice (cu un mic disclaimer, pentru că fiecare om citește exact ceea ce vrea să citească, acest trebuie nu înseamnă că nu trebuie de făcut, doar că poate deveni vreau): trebuie să asculți ce spune lumea, trebuie să faci ce spune lumea, trebuie să asculți de cei mai mari, trebuie să ai o diplomă de studii, trebuie să lucrezi pe profesie, trebuie să te măriți, trebuie să faci copii, trebuie să faci o casă, trebuie să ai o mașină, trebuie să faci ceva cu viața ta (scurt, clar și concret!), hai, trebuie să te măriți măcar o dată, trebuie să vorbești frumos, trebuie să te porți frumos (nu ca un mod de viață, desigur, ci la o anumită ocazie, așa, de ochii lumii), trebuie să te îngrași/slăbești, trebuie să ai păr scurt/lung, trebuie să porți fuste mai scurte/lungi, trebuie să te porți ca o fetiță și, ah, lista poate continua.

Nu trebuie să plângi, să încerci, să riști, să eșuezi, să o iei de la capăt, să iubești pe cine vrei, de câte ori vrei și cum vrei, să divorțezi. Nu trebuie să te faci de rușine! Nu te diferenția de alții! Nu intra în gura lumii. Ah, gura lumii.

Eu sunt sigură că nimeni nu știe cum trebuie de trăit corect, fericit și de succes. Mai ales pentru că nu există așa ceva. Ar fi puțin mai de folos să ne acceptăm așa cum suntem. Dincolo de trebuie sau nu trebuie.

Sub tricoul meu pe care scrie Fără Frică, mai există încă frică, pentru că nu depășești ușor 20 și ceva de ani modelați cu grijă de comunitate și gura lumii, dar o depășim încetișor. One minute at a time.

Ne vedem sâmbătă!

 

 

Lasă un comentariu