Protest permanent

 

În 2013, scriam despre cum în țară totul trebuie să fie foarte-foarte rău și atunci lumea se va trezi. Cinci ani mai târziu, am ajuns.

Acum nu e niciun fel de sfârșit. E doar ocazia pentru un nou început. Fără jumătăți de măsură.

Cred că pentru prima dată eu am un deosebit sentiment de mândrie față de cetățenii acestui stat. Am discutat cu români, cu ruși și cu unguri, triști din cauza cetățenilor lor care susțin anumiți politicieni și anumite guvernări.

În Moldova, în ciuda aruncării milioanelor în televiziuni, în troli, în experți; în ciuda, hărțuirii și șantajării primarilor; în ciuda, presiunilor pe funcționari din toată țara; în ciuda, aruncării banilor pentru a apărea în fotografii frumoase și articole în ziare străine obscure; avem o guvernare care este susținută de mai puțin de 10% din populație. Mai mult, avem o guvernare urâtă de majoritatea cetățenilor. Multe alte state nu au acest privilegiu. Deja e mai bine.

Nici comentarii despre făcutul bagajului nu prea am văzut. Toți care au avut de plecat, au plecat (din cele mai variate motive, pe care nu avem niciun fel de drept să le judecăm, dar și niciun sens), au rămas cei care au vrut să rămână și care sunt gata să petreacă diminețile și serile la proteste; să contribuie cu idei; cu carton și cu multe altele. Dar și cei care au plecat dau dovadă de această încăpățânare de a face proteste acolo unde sunt, de a cumpăra bilete pentru a vota acasă, de a veni la eventuale proteste, de a se implica așa cum pot ei, de unde sunt.

Așadar, chiar dacă ieri aveam această mică tristețe, cu riscul chiar de a vărsa o lacrimă, mi-am zis că avem totuși o oportunitate extraordinară.

Astăzi, ne adunăm la Guguță să discutăm potențiale idei de protest pașnic permanent. Creativ, așa încât să ajungem la cât mai mulți oameni, care poate s-au dezamăgit de proteste, poate nu se regăsesc în ele. Reinventăm protestul.

Băgați un like la Occupy Guguță. Scrieți idei. Veniți. Facem cunoștință. Punem țara la cale. Aducem schimbarea. Apoi, cine știe, unii vor face o guvernare, alții un festival, alții un business. Totul abia începe 🙂

*Vorba poetului Show Must Go On .

 

Lasă un comentariu