Nu abandonăm.

 

Sâmbătă dimineață. Poate de mai lenevit? De lucrat la acele minimum trei chestiuni arzătoare? Sau să termin totuși Moscow-Petushki să ridic challenge-ul rușinos de pe Goodreads care îmi tot amintește că mai trebuie de citit?

Nu, trebuie de băut cafea și de scris raport despre ce a fost ieri la Occupy Guguță.

Este destul de bizar sentiment să simți că ești la locul potrivit, în momentul potrivit, cu oamenii potriviți, în timp ce democrația în țară degradează constant, dreptul la vot este anulat, iar tot ce poate face guvernarea, urâtă de majoritatea populației, este să dea vina pe partenerii străini.

Occupy Guguță a apărut din fireasca necesitate de a răspunde la întrebarea Ce e de făcut?, într-un context de nedumerire amestecat cu tristețe și rezumat cu: nu pot să cred că au ajuns atât de departe/atât de jos. Ceea ce continuă să fie, depinde de fiecare membru al comunității, indiferent de momentul în care s-a alăturat.

Sunt constant uimită de felul cum se organizează lumea, cum se alătură oameni atât de diferiți și cum fiecare donează timp și experiență – cele mai importante resurse. Sunt oameni pe care niciodată nu mi i-aș fi imaginat participând la proteste, dar care au fost mereu bine-informați și au avut o părere. Sunt unii oameni pe care îi redescopăr și mulți alții noi pe care îi cunosc și cu care n-aș fi avut ocazia să vorbesc altminteri. Sunt unii care se alătură mai timid, aducând scoci, o masă sau donând bani la evenimentele noastre.

Occupy Guguță are câteva revendicări clare: anularea sistemului electoral mixt și validarea mandatului primarului; iar restul sunt discutate pe parcurs, de exemplu, reîntoarcerea Cafenelei Guguță poporului. OG optează pentru revenirea la democrație, care a fost temporar suspendată. Se lucrează la un manifest, care va fi dezbătut și votat de fiecare.

Se organizează evenimente în fiecare seară, iar în timpul zilei se dezvoltă încetișor un spațiu de co-working.

Oamenii deja formează echipe de design, de literature development și urmează să mai apară. Vreo 20 de persoane fac zilnic câte ceva pentru Occupy Guguță, iar echipa se tot mărește. 

Lucrurile se întâmplă rapid. Ideile de protest apar peste noapte. Fiecare are dreptul la inițiativă, iar ceilalți vor oferi ajutorul necesar. Unii spun că OG este un laborator unde apar idei, se adună oameni după anumite interese și care este surprinzător de spontan. Alții spun că OG este ca o școală de democrație, unde totul se discută și se face transparent.

OG optează pentru protest permanent. Pentru că filmările cu o dronă, la un început de protest, nu arată cât de nemulțumită este populația acestei țări. Protestul poate fi pe stradă, la lucru, prin a atârna steaguri, prin a purta panglici, prin a organiza proteste spontane de 20 de persoane.

Noi suntem mulți nemulțumiți. Foarte mulți. Noi știm asta. Ei știu asta.

Doar că de această dată protestăm altfel. Mai cu entuziasm. Mai creativ. Desigur, pașnic. Chiar și prânzurile noastre sunt pașnice.

Sunt discuții despre a ieși în comunități, a discuta cu lumea. O să facem și asta.

În același timp, nu ne grăbim. Învățăm să cooperăm, să ne ascultăm, să învățăm unii de la alții și toate astea să fie mișcate de cele mai sincere trăiri și aspirații pentru un stat decent și democratic.

Puneți un follow la pagina noastră de FB, Instagram, Twitter și Telegram. Veniți la evenimente. Dacă vreți să organizați evenimente, scrieți-ne. Dacă vreți să ajutați cu experiență – de lucru este.

Democrația moldovenească încă mai are șanse 🙂 Iar cât le identificăm, putem face multe alte lucruri împreună. Hai cu noi! 

*Și cântecel. 

 

Lasă un comentariu