Jurnal de autoizolare – 3

 

O săptămână de stat acasă. Pisica îmi pare că s-a săturat de mine. Pentru prima dată, zilele astea, Sonea a atentat la ieșirea din casă. Nu mai rezistă. I-am stricat somnul de amiază și pentru fiecare trezit la cinci dimineața, eu cu insistență o trezesc ori de câte ori adoarme ziua prin casă. 

***

Am început să fac yoga. Procesul a durat. Într-o zi am spălat covorașul. În altă zi l-am întins. În a treia – am stat culcată pe el timp de 10 minute și de ieri – am început. 

***

M-am uitat pentru prima dată video cum se pune o mască. Am fost la farmacia veterinară – care, apropo, e deschisă. Afară este foarte primăvară. N-am făcut fotografii pentru că nu aveam timp! Trebuia eu să văd să țin minte tot. Încă nu înțeleg dacă pot ieși în parc să citesc. Aș păstra distanța parcă. Dar dacă toți vor ieși în parc? Unele lucruri nu sunt clare cu distanțarea asta socială. Poate e timpul de gândit la mai multe spații verzi, a? E vesel acum în blocurile alea mari, fără spații publice și cu mii de vecini. #planificareurbană

***

Pe stradă, tineri cu măști. Bătrâni fără de ele sau cu un fular. Inegalitatea măștilor. 

***

Am adăugat într-o listă de ce poți face pentru persoanele care au nevoie de ajutor „să vorbești cu ei, pentru că sunt izolați”, cumva ezitam, și apoi m-am gândit: de ce noi nu facem asta tot timpul? Să cerem de la stat să protejeze persoanele vulnerabile, să ajute ÎMM-urile, să ne organizăm ca și comunitate, să ajutăm uneori chiar și prin simplul fapt de a vorbi la telefon? Eu tare sper că noi vom fi alții după pandemie. Ar fi mare păcat să rămânem aceiași, pur și simplu cu un dulap de dezinfectant, hârtie igienică și paste. 

***

Mama profită de pandemie: „Ții minte când te sunam și tu ziceai că ești în oraș și nu ai când să vorbești? Hahaha!”. Mai mulți oameni se întreabă dacă este responsabil să mergi în vizită la părinți în această perioadă. Eu am decis să nu o fac, și nu pentru că o să mă întrebe când mă mărit sau când o să fac copii (deși evident asta a jucat un rol la fel de imporant), ci pentru că am umblat destul prin oraș și am decis că deocamdată așa este mai bine.

***

Călătoriile afară se încheie cu aruncatul tuturor lucrurilor în colțișorul infectat. Acolo rucsacul meu stă la lumină. Nu știu dacă ajută, dar cel puțin stă departe de mine. 

***

Pe Facebook am înțeles că toate mamele recomandă covorașul cu clor din prag. Spălând casa cu clor, uitându-mă cât detergent folosesc, am început să mă gândesc la mediu. Săpun natural folosesc demult și este bun și în caz de viruși. Am dat de acest articol. Clorul este soluția cea mai eficientă, totodată, în articol se spune că este destul de poluant. Mai exact, 1-2% din energia electrică de pe glob se folosește pentru a face clor. Dar alte remedii la moment nu sunt. Cel mai important lucru din articol – tot felul de soluții de curățat ca bicabornatul de sodiu (soda de mâncare) și oțetul – acum nu sunt remedii tare eficiente. La fel, trebuie de văzut, citit, înțeles, dacă tot felul de soluții eco, chiar sunt dezinfectante. 

Cum să îți cureți telefonul? Orice dezinfectant 55% alcool. Și, dacă ești atent, chiar și apă cu săpun. Cu fructele și legumele încă nu este clar ce de făcut. Important e de știut că bicarbonatul de sodiu înlătură pesticidele, nu și virușii. Mai revin la acest subiect. 

***

M-am gândit de ce nu am cumpărat până acum florile alea care spun că trebuie de jumătate de an să le iau! Am găsit însă niște suculente. Scrie că ele pot supraviețui chiar și în condiții precare. Se pare că ne-am găsit. 

***

Azi era neobișnuit de liniște în oraș, dar parcă și pe Facebook. De aceea, acest cântecel. 

P.S. CPR a făcut acest dicționar de pandemie. Îl actualizăm. 

 

Lasă un comentariu