Jurnal de autoizolare – 4

 

Am început dimineața ca înainte de pandemie: cu video-uri de la National Geographic despre orașe și natură, nu ca în ultima vreme: cu BBC News și toate actualizările despre COVID-19. M-am gândit că Machu Picchu în sfârșit respiră ușurat și nu se mai scufundă câte oleacă sub pașii turiștilor. Am decis să privesc în fiecare seară Planet Earth – I, privisem doar II (dacă azi am promis, peste o săptămână probabil voi începe). Vocea lui David Attenborough e ceea de ce am nevoie acum.  Scriind asta, am intrat pe Youtube și am privit 10 minute de Attenborough și animăluțele Planetei. Eu vreau el să citească știrile despre „flattening the curve” și atunci toți vor sta acasă!

***

Yoga fac în fiecare zi, dar nu exagerez, să nu mă obosesc chiar! Cu cititul mai greu – am găsit cartea, am pus pe noptieră, aștept să vină ziua să o deschid. E dificil să citești când știi că lumea e condusă de incompetenți, cinici și, uneori chiar, profitori. 

***

Sper în această cumpănă cei care tot se lamentau de firea moldoveanului să se mai liniștească. „Ne merităm soarta!”, „Așa-s moldovenii!”, „Numai la moldoveni”. Internetul a fost împânzit de primari italieni care își înjurau cetățenii. Norvegienii au dat buzna în cabinele din pădure. Scoțienii au început a închiria mașini și a merge în Highlands (uh, eu tot aș vrea acum acolo). Britanicii fac picnicuri. Americanii și australienii merg la plajă. 

Și, ah, politicienii! Majoritatea au eșuat la comunicarea de criză, majoritatea au avut reacții întârziate, iar unii tare ne mai amintesc de Dodon. 

Un lucru totuși este diferit. O minoritate documentată și vocală pune presiune pe autorități și ele reacționează. Iată diferența, în Occident, autoritățile reacționează, chiar dacă și mai greu. 

***

Există trei petiții pe care trebuie să le citiți, să le semnați, să le povestiți altora și să le ziceți să le semneze. Nu, stare de urgență nu înseamnă că guvernarea nu trebuie criticată. Nu, petiții nu înseamnă că nu vă mai spălați pe mâini sau să nu stați acasă. Petiție înseamnă să fim conștienți că trebuie să cerem socoteală, responsabilitate și transparență. 

 1. Să cumpere nu mai puțin de 100,000 teste și să testeze persoanele care au revenit din zone cu focare de infecție, persoanele de prim contact și cele aflate în carantină.
 2. Să crească capacitatea de testare prin instruirea de personal și crearea a încă cel puțin 5 laboratoare în toate regiunile.
 3. Să fie ridicată capacitatea de testare până la 4-5 mii pe zi, astfel încât să fie depistați și purtătorii care nu manifestă simptome, astfel să fie stopată extinderea COVID-19.

  Mai detaliat citiți în petiție. 
 • Cerem transparența achizițiilor publice urgent. Ce se cere?
  1. Echipă independentă dedicată permanent unui singur obiectiv – transparența achizițiilor de urgență și a altor aspecte financiare.
  2. Accesul la informație să fie maximizat, nu limitat. 
 • Stop facturi. Să-i protejăm pe cei vulnerabili. În aceste vremuri grele, statul mai cere plata facturilor. Fără Internet banking, în situație excepțională, când oamenii rămân fără venitul lor și așa mic, statul cere ca facturile să fie plătite. 

***

Cetățenii Republicii Moldova s-au mobilizat și se ajută. Puneți
like aici la Inițiativa Împreună Împotriva COVID-19 pentru a recăpăta încrederea în umanitate ♥ dar și pentru a vedea cum puteți ajuta. Totodată, puteți face deja donații.

***

Aș vrea să spun că mă întorc la tăvălit în pat (am scris „parc” inițial:(), dar cineva trebuie să citească cele 17 tab-uri cu articole despre pandemie! Sau poate doar oleacă în pat? Nu. Nu.

***

Vă dau acest cântecel al introverților.

 

Lasă un comentariu